СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ

СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ
 
На својој Генералној конференцији  одржаној у Паризу 1995. године, УНЕСКО је донео одлуку о обележавању Светског дан књиге и ауторских права, како би одао признање књизи за њен историјски допринос у ширењу знања.

Први пут Светски дан књиге је обележен 23. априла 1995 године. Идеја да се Светски дан књиге слави баш на овај дан стигла је из Шпаније у којој се овај дан обележава као празник још од 1923. године, у част славног писца Мигела де Сервантеса који је умро на тај дан. Ово је такође и део прославе дана Светог Ђорђа у Каталонији, који је светац заштитник ове шпанске покрајине, али и заштитник љубавника. У Каталонији је традиција још од средњег века да мушкарци доносе руже девојкама у које су заљубљени, а од 1925. да им оне дају књигу заузврат. У данашње време, не само заљубљени парови, већ и многи други људи у Каталонији поклањају на тај дан једни другима ружу или књигу.

23. април је и  датум за који се везују годишњицa смрти Вилијама Шекспира и рођења Владимира Набокова.

Наша школа вам честита Светски дан књиге и ауторских права и жели Вам да га проведете у здрављу, читајући Ваше омиљене књиге.

Овде можете погледати презентације инспирисане Шекспиром и његовим делима, као и радове наших ученика настале на часовима српског и страних језика.

>>>HAPPY SHAKESPEARE’S DAY!!!<<<

>>>наставници вам предлажу шта да читате<<<

>>>СВЕТСКИ ДАН КЉИЖЕВНОСТИ<<<

>>>Romeo and Juliet- by Nina Pantic VIII2<<<

>>>ROMEO AND JULIET BY NIKOLA MILANOVIC VIII1<<<

Ученици 7/2 су са својом наставницом српског језика Данијелом Стокић обележили Светски дан књиге одласком у школску библиотеку, где је сваки ученик одабрао  књигу за читање.